Kollagen

Kollagen

Idag finns massor med olika produkter på marknaden som innehåller kollagen. Det är en god ide att alltid läsa innehållsförteckningen på en produkt än att enbart läsa produktens namn! Ordet kollagen/collagen är ett mycket vanligt ord som förekommer som produktnamn eller som en del av produktnamnet. Detta betyder inte att produkten är enbart baserad på det eller innehåller mest kollagen. Däremot så är inte detta något negativt, allt handlar om vad DU just vill ha och vad DIN kropp behöver. Att framställa en produkt som innehåller olika ingredienser är oftast nödvändigt för att få fram slutprodukten som skall kunna leverera ett visst resultat. Vissa ämnen bidrar även till ett bättre upptag och kan vara nödvändiga att ha med för bäst prestanda.

Tips: Innan du väljer produkt, kolla om företaget har kliniskt bevisade resultat, inte använder sig av vilseledande marknadsföring och läs gärna recensioner!

Vad är kollagen?

Kollagen är ett fiberprotein som finns i huden, ben, senor, blodkärlsväggar, brosk och tänder. Vanligt kollagen bildar fiberstrukturer som ger struktur, stadga och är mycket motståndskraftiga mot slitande krafter. Vi producerar själva kollagen, men en konstant nedbrytning av proteinet motverkar uppbyggnaden. Huden består av ca 70 procent kollagen som ger tillsammans med elastin stadga och struktur och fungerar som stödjevävnad.

Kollagen består av aminosyror. Det finns 20 aminosyror varav 9 av dem är essentiella, dvs att kroppen själv inte kan producera utan vi behöver få i oss dem via maten. Kollagen innehåller väldigt lite av de essentiella aminosyrorna. Idag väljer många av olika anledningar att ändå tillföra kollagen, främst för dess anti-agening effekt.

1 stor appelsin skall täcka det dagliga rekommenderade intaget av c-vitamin.När vi är barn producerar kroppen som mest kroppseget kollagen, och detta minskar vid ca 25 års åldern. När vi är runt 35 år syns det mer markant, detta på grund av att nedbrytningen sker i samma takt. Vi får då mer fina linjer och rynkor.
Idag finns det mängder med olika kosttillskott, hudvårdsprodukter och kosmetika som innehåller olika typer av kollagen.
Vi kan få i oss kollagen naturligt via kosten: nötkött, kyckling, fläsk, benbuljong, gelatin och fisk. Detta kan dock vara lite problematiskt om man är vegetarian/vegan. Kroppen behöver C-vitamin för att kunna producera kroppseget kollagen. Att inkludera c-vitamin i kosten är därför bra, men detta vitamin är även viktigt då den fungerar som en antioxidant, stärker immunförsvaret, påskyndar läkning och hjälper kroppen att absorbera järn. Föda som främjar kollagenproduktionen: röda äpplen, tomat, citron, broccoli, nypon, spenat, spannmål, kål, selleri m.m.Olika typer av Kollagen

Bovint och marint kollagen
Skillnaden mellan bovint kollagen och marint kollagen är att bovint utvinns från nötkreatur och marint från marina källor, oftast fisk. Marint kollagen sägs vara det allra bästa, detta pga av peptidernas molekylstorleken och lätta vikt. Dessa egenskaper gör att marint kollagen lättare tas upp och det sägs att det absorberas 1.5 gånger mer effektivt jämfört med andra typer av kollagen.

Kollagen typ I till IV
Det finns flera olika typer av kollagen, numrerade med romerska siffror. I till IV är de mest kända.

  • Kollagen I förekommer huvudsakligen i ben, hud, hår och naglar. Ca 90 procent av allt kollagen består av typ 1. Kollagen bidrar till att återfukta huden och göra den elastisk som i sin tur gör fina linjer och rynkor mindre synliga. Det är vanligast att kosttillskott, hudvårdsprodukter och kosmetika innehåller typ 1 för en  anti-agening effekt.
  • Kollagen II förekommer huvudsakligen i hyalint och elastiskt brosk. Detta är det dominerande proteinet i ledbrosk. Därför används typ 2 som kosttillskott till ledhälsa.
  • Kollagen III förekommer huvudsakligen i retikulär vävnad såsom lymfnoder och mjälte och i muskler och blodkärl. Kollagen med typ 3 används i kosttilskott för muskelhälsa.
  • Kollagen IV återfinns i basalmembran

EU-godkända produktionsanläggningar för kollagen
ELITA Sweden AB

Tärnsjö Garveri AB
Scan-Hide Sweden AB
A.R. Hansson Holdings AB

Källor:
Kollagen – Wikipedia
Köp kosttillskott online hos Svenskt Kosttillskott
www.weightworld.se
www.passionforhalsa.se
www.livsmedelsverket.se
www.medicalnewstoday.com