Lymfsystemet

Lymfsystemet

Må bra må bäst! Hur många känner egentligen till lymfsystemets funktion? Visste du att vårt lymfsystemet är viktigt för vätskebalansen i kroppen och för kroppens försvar mot infektioner?
Våra lymfsystem består av ett nätverk med lymfkärl som transporterar lymfa och av olika organ.

Det finns två livsviktiga uppgifter som lymfsystemet har och detta är anledningen till att jag valt att skriva om detta. Det finns olika metoder att hjälpa lymfsystemet, nämns nedan, men detta inlägg handlar enbart om dess funktion.

De viktigaste uppgifterna är:

  1. Att transportera bort 10-20% vätska och avfallsprodukter med stora molekyler tex döda celler, proteiner, mjölksyra,fett och bakterier.
  2. När bakterier och annat skadligt kommit in i kroppen aktiverar den immunförsvaret

Hur fungerar detta?

Näring transporteras ut till alla delar i kroppen via blodomloppet. Den näringsrika vätskan filtreras till området mellan cellerna från blodbanan. Den näring som behövs tas upp men också för att byta ut gamla celler mot nya. Om denna vätska inte transporteras tillbaka till blodomloppen uppstår en svullnad.

Venerna står för ca 80-90% av av retur transporten och lymfkärlen för dessa ca 10-20% som nämnts tidigare.
Lymfvätskan passerar lymfkötlarna (lymfnoder) innan det töms in i blodbanan invid hjärtat. Normala avfallsprodukter passerar in i blodbanan och renar blodet från avfallsprodukterna i lever, njurar och mjälte.
Om någon skadlig mikroorganism kommer till lymfkötlarna larmas immunförsvaret. Immunförsvaret kommer i sin tur att bilda antikroppar.
Om den mängd vätska som transporteras tillbaka från någon del av kroppen är mindre än den som filtrerats ut från blodbanan kommer en svullnad att uppstå.

Vid en tillfällig överbelastning på lymfsystemet kan en svullnad uppstå som kallas ödem. Överbelastningen kan ske vid tex skador av slag, sår, kirurgi, mediciner, hormoner m.m. Vid missbildning av lymfkärlen eller om lymfsystemet inte kan ta hand om den nödvändiga vätskan kan kronisk ödem uppstå.

Det finns flera olika sätt att hjälpa lymfsystemet. Vilken behandling eller metod beror på tillståndet och därför bör du alltid konsultera med din läkare och terapuet.

Jag har bland annat testat en kräm som ska stimulera lymfsystemet, provat på kinesisk akupunktur och lpg. Jag kommer att skriva mer om de olika metoderna i andra inlägg.

Andra metoder är, lymfmassage, koppning, tejpning, kompression, lymfyoga, djupandning, fysisk aktivitet m.m

Källa: Vårdguiden 117
Svenskaödemförbundet
Egen utbildning
Konsultation med lymfmassör